Tuesday, April 22, 2014

patates kuş yuvası

Merhabalar sevgili site okurlarimiz. Bugunku konumuz patates kuş yuvası.


İsmi kadar kendisi de şirin olan bu börekleri izlemeye de yemeye de doyamayacaksınız. Evde kalan tek yufkayı farkedince markete inmek yerine Tava Böreğinden başka ne çeşit bir börek yaparımın derdine düştüm ve aklıma üstünden geçen zamanı hatırlayamayacağım kadar eski zamanlarda yediğim bu şirin börekler düştü. İnternette ufak bir gezinti sonrasında yapımını da öğrendim ve şimdi sizlerle paylaşıyorum.


patates kus yuvasi 1
Ben tek yufkadan 4 adet börek çıkardım ama biraz daha ufak börekler tercih ederseniz 6 adet börek çıkarmanız da mümkün. Eğer birden çok yufka kullanacaksanız yarıya katlamaya uğraşmak yerine yufkaları üst üste koyarak daha kısa sürede kesme işlemine geçebilirsiniz...

4 - 6 adet için:


  • 1 adet yufka

  • 2 yemek kaşığı yoğurt

  • 2 yemek kaşığı süt (isteğe bağlı)

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ



İçi için:


  • 5 - 6 yemek kaşığı lor ya da çökelek

  • 1 adet küçük boy domates

  • 1 adet küçük boy yeşil biber

  • Tuz 



İlk olarak bir kasede yoğurt, sıvı yağ ve kullanmayı tercih ediyorsanız sütü karıştırın. İç malzemesi olarak kullanacağınız domatesler ile biberleri temizleyip dilimleyin, aynı şekilde kullanacağınız lor ya da çökeleğin tuzunu kontrol ederek gerekiyorsa tuz ekleyerek karıştırıp hazır edin.

Yufkanızı temiz ve kuru tezgaha yayın, hazırladığınız yoğurtlu karışımdan yufkanın yarısına sürün ve yufkayı ikiye katlayın. İki ye katladığınız yufkanın üzerine bu sefer her yerine olmak üzere tekrar yoğurtlu karışımdan sürün ve bir bıçak yardımıyla ilk olarak ortadan ikiye kesin. Ardından her parçadan ikişer ya da üçer parça üçgenler daha keserek hazırlayın.

Elde ettiğiniz üçgen yufka parçalarından birini uzun kısmından başlayarak ince silindir şeklinde yufkanın yarısına kadar sarın, sardığınız kısmın iki ucunu daire şeklinde birleştirin, dışarıda kalan sivri uç kısmını da birleştirdiğiniz uçların üzerinden attırarak dairenin içine alıp kuş yuvasını hazırlayın. Diğer üçgen yufka parçaları için de aynı işlemi tekrarlayın. Hazırladığınız kuş yuvalarına iç harcınızı yerleştirin ve böreğinizin dış yüzeylerine tekrar yoğurtlu karışımdan sürerek yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisiyle önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25 - 30 dakika üzerleri kızarana dek pişirin.



Bu makale hakkinda daha fazla bilgi bulabileceginiz degerli bir internet kaynagi : patates kuş yuvası

No comments:

Post a Comment